Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Ботулізм – це дуже небезпечно!

Дата: 16.05.2025 14:43
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами ботулізму і характеризується тяжким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник ботулізму широко розповсюджений у природі, постійним місцем перебування є ґрунт.

Анаероб утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу фізичних і хімічних факторів. Спори витримують кип’ятіння 5 годин. При температурі +120 °С гинуть через 30 хвилин. В анаеробних умовах, тобто без присутності кисню (у середині великих шматків м’ясних і рибних продуктів, у закритих консервах) спори перетворюються у вегетативні (життєздатні) форми, що розмножуються й утворюють токсин. 

Ботулотоксин – один з найсильніших відомих у природі отрут. На другому місці – правцевий, на третьому – дифтерійний. 

Спори ботулізму виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. 

Захворювання може виникнути лише при вживанні продуктів, заражених збудником, що зберігалися в анаеробних умовах і виготовлених без достатньої термічної обробки. Збудник ботулізму боїться кисню і високих температур. Це можуть бути консерви, в тому числі і овочеві, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні і рибні вироби, гриби а також інші продукти, у яких є умови для розвитку вегетативних форм мікробів і токсиноутворення. 

Найчастіше захворювання розвивається після вживання в їжу грибів домашнього консервування, копченої чи в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо заражений продукт твердий, наприклад ковбаса, копчене м’ясо, риба, в ньому можливі «гнізда» - інфікованість збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються спалахи, при яких хворіють не всі особи, що вживали той самий продукт. 

Інкубаційний (скритий) період при ботулізмі продовжується до доби, рідше до 2-3 днів. Захворювання розвивається при нормальній температурі. Перші симптоми: загальна слабкість, сухість у роті, світлобоязнь, невпевнена хода, головний біль, часто шлунково-кишкові розлади. Хворі скаржаться на гострі болі в животі, блювоту і рідкий стілець 3-5 разів на добу. Потім з’являється туман чи сітка перед очима, хворий починає погано розрізняти  прилеглі предмети, двоїння в очах. Розвивається параліч мімічних м’язів, відвисання нижньої щелепи, слабкість м’язів шиї. Змінюються висота і тембр голосу, він стає сиплим, мова не виразна, гуснява. При прогресуванні хвороби захриплість може перейти в афонію, тобто повна втрата голосу. 

Досить типовою ознакою ботулізму є порушення ковтання: з’являється відчуття «грудки в горлі», утруднене ковтання. При спробі проковтнути воду, вона виливається через ніс. 

При відсутності лікування смерть настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби. Діагноз підтверджується лабораторно шляхом виявлення токсину в крові хворого, блювотних масах чи промивних водах з шлунку ну і в продуктах, які ж і стали причиною отруєння. 

Лікування проводиться в стаціонарі, тому що може виникнути необхідність у проведенні реанімаційних заходів. 

Протиботулістична сироватка рятує життя хворому.

ПРОФІЛАКТИКА:

  • оминати стихійні ринки; 
  • на офіційних, узаконених агропродовольчих ринках категорично заборонити реалізацію продуктів домашнього приготування, а в першу чергу консервовані гриби, овочі, рибу, м'ясо, в’ялену рибу; 
  • «бомбажні» консерви, навіть промислового виготовлення – вилучати з торгівлі; 
  • обов’язкове проведення навчання із особистої гігієни персоналу потужностей; 
  • всі продукти ,які реалізуються на ринку , повинні мати супровідні документи, що засвідчують їх безпечність і якість. Товарно-транспортні накладні теж є такими документами; 
  • медичні огляди, нові особисті санітарні книжки; 
  • забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу (фарш !); 
  • вимоги до транспорту, що здійснює перевезення харчових продуктів; 
  • відповідальність адміністрації агропродовольчих ринків щодо безпечності і якості м’ясних і рибних продуктів, що реалізуються на ринку, відомче інспектування з лабораторним дослідженням  згідно акредитації лабораторії;
  •  створення належних умов на агропродовольчих ринках у відповідності до вимог чинного санітарного законодавства: забезпечення торгівельних приміщень, павільйонів гарячою і холодною проточною водою, ефективною системою каналізування, опалення приміщень і створення оптимальних показників мікроклімату, сучасними системами вентиляції та кондиціонування приміщень.

Згідно з матеріалами МОЗ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь