Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Профілактика харчових отруєнь рятує життя

Дата: 03.02.2025 16:22
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Кожен у своєму житті так чи інакше відчув на собі прояв харчового отруєння. Найчастіше таке негативне явище виникає у людей, які часто відвідують продовольчі ринки  і купують там харчові продукти, що потребують особливих умов зберігання і реалізації (м’ясо, риба, молочні продукти). Особливо під час воєнного стану це питання ще більше набуває своєї актуальності, оскільки не завжди можуть бути створені належні умови  для зберігання і реалізації харчових продуктів гарантованої безпечності та якості.

Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період. Найбільш поширені симптоми при харчових отруєннях: нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення температури тіла. Проте на відміну від інфекцій постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання, якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій. 

Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм. 

З метою профілактики харчових отруєнь слід дотримуватись наступних правил: 

- регулярно мити руки після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, транспорт тощо). Проте, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть нагадувати не потрібно!;

- руки необхідно мити після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м’ясо та риба;

- систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, частіше міняти кухонні рушники та губки;

- дотримуватись чистоти у жилому приміщення, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом;

- при покупці продуктів харчування, особливо на ринку, необхідно звертати увагу на умови їх реалізації, зовнішній вигляд, терміни реалізації;

- не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, не придатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками тощо;

- без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу, не допускати її повторної переробки;

- дотримуватись правил термічної обробки продуктів в домашніх умовах: молоко кип’ятити, яйця варити або смажити, так само м’ясо та рибу;

- зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2  години при кімнатній температурі;

- сирі продукти зберігати окремо від готових страв;

- не споживати гриби  куповані на стихійних ринках, які ростуть біля трас і промислових об’єктів;

- овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробці водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип’ятком.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання харчовим отруєнням і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Самолікування небезпечне!

    Лікар із загальної гігієни

    Шепетівського районного

    управління ГУ Держпродспоживслужби

    в Хмельницькій області                                                                Ольга КОЗИРА   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь