Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Виплати пораненим військовослужбовцям

Дата: 07.10.2022 14:15
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

Це питання регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони,  а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану. 

Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

  •  грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень
  •  додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць
  •  матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

«Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я. 

Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. 

«Розглянемо приклад: військовослужбовець 1 липня виконує бойові завдання в районі ведення бойових дій. 13 липня він отримує поранення. Того ж дня його евакуюють до шпиталю, де він перебуває по 25 липня. 25 липня засідає ВЛК, яка надає йому відпустку за станом здоров'я терміном на 30 діб – з 25 липня по 24 серпня. У такому випадку військовослужбовець отримає грошове забезпечення за липень плюс бойові в розрахунку 100 тисяч гривень на місяць, позаяк він отримав поранення, і за час поранення відбувалася його евакуація в шпиталь. Додатково він отримає одноразову матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань. Її виплачують раз на рік. Тобто, сукупно за місяць поранений військовослужбовець може отримати 126 тисяч гривень».

Грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових». 

Отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись до сектору «Славутське бюро правової допомоги» з 9.00 год. до 18.00 год. з понеділка по п’ятницю, або за телефоном: (03842) 7-06-14.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь