Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Гострим кишковим інфекціям можна запобігти

Дата: 18.07.2022 08:43
Кількість переглядів: 357

                      Фото без опису

       На території нашої держави санітарно-епідеміологічна ситуація на даний час являється напруженою і пов’язана з чисельними спалахами на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. А з настанням літнього сезону і через російську військову агресію, масові руйнування інфракструктури, збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуаціїї щодо захворювань населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А тощо) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) серед дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

-  дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;

- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

-  користуватися індивідуальним посудом;

- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

- використовувати безпечну воду, не пити  з неперевірених джерел. Вживати бутильовану столову воду промислового виготовлення, або використовувати охолоджену кип’ячену воду;

- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

- не купатися в не проточних водоймах, у місцях не санкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я – у Ваших рук.

 

 

 

Лікар із загальної гігієни

Славутського  управління ГУ

Держпродспоживслужби в

Хмельницькій області                                                                 Ольга КОЗИРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь