Гострим кишковим інфекціям можна запобігти
На території нашої держави санітарно-епідеміологічна ситуація на даний час являється напруженою і пов’язана з чисельними спалахами на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. А з настанням літнього сезону і через російську військову агресію, масові руйнування інфракструктури, збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуаціїї щодо захворювань населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.
Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А тощо) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) серед дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити з неперевірених джерел. Вживати бутильовану столову воду промислового виготовлення, або використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в не проточних водоймах, у місцях не санкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я – у Ваших рук.
Лікар із загальної гігієни
Славутського управління ГУ
Держпродспоживслужби в
Хмельницькій області Ольга КОЗИРА