A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

6 листопада Україна відзначає День визволення української столиці – міста Києва від нацистських загарбників.

Дата: 06.11.2021 07:00
Кількість переглядів: 423

Внаслідок Київської наступальної операції було розгромлено київське угруповання противника (розбито 15 німецьких дивізій), нацистських окупантів вигнали з Києва, а на цій території було створено стратегічний плацдарм, який відіграв важливу роль у боях за Правобережну Україну.

На 4 годину ранку 6 листопада 1943 року Київ повністю визволили від нацистських військ. Місто було зруйноване і майже порожнє, відступаючи, нацисти підпалювали все, що могли. Загалом у місті на цей час нараховувалося близько 100 тисяч мешканців, тобто лише десята частина довоєнного населення. Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941-го до 6 листопада 1943 року.

Перемога під час боїв за Київ була стратегічно важливою і вплинула на подальший перебіг війни, але коштувала дуже дорого — понад 30,5 тисяч радянських солдатів були вбиті, поранені або зникли безвісти, тим часом як втрати противника становили 3,8 тисяч солдатів.

За підсумком операції за мужність та героїзм нагородили орденами і медалями 17,5 тисяч бійців і командирів радянської армії. На їхню честь пізніше було названо станцію метро «Героїв Дніпра».

Нехай це свято з гірким присмаком смутку залишиться у пам’яті всіх як приклад звитяги, справедливості та мужності! Низький уклін усім, хто брав участь у битві за Дніпро.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь