A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Є Робота – грантові програми

Дата: 27.02.2023 12:19
Кількість переглядів: 66

 

Державна підтримка малого та середнього бізнесу напевно ніколи не була такою важливою, як сьогодні. Велика кількість підприємців та компаній, які переживають кризовий період мають змогу долучитися до урядових ініціатив, щоб врятувати або покращити своє становище. Наприклад, 1 липня 2022 року стартувало 6 проєктів за програмою «єРобота».

Відтепер українці, які підпадають під  законодавчо визначені критерії, зможуть долучитися до таких грантових програм:

Назва

Деталі

1.

«Робота: СВОЯ СПРАВА»

Передбачено до 250 тисяч гривень на мікробізнес, як-то пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо. У планах держави стоїть видача 20 тисяч таких грантів/рік. Річний бюджет — 5 млрд грн.

2.

«Робота: СВІЙ САД»

Гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства, а саме часткова компенсація вартості садів (300-400 тисяч грн/гектар садів). Заплановано гранти для висадження 10 тисяч гектарів нових садів. Бюджет програми — 4 млрд грн. Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 р. Проєкт саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також ітимуть на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

3.

«Робота: СВОЯ ТЕПЛИЦЯ»

Розмір гранту — 5—7 млн грн, очікувана кількість — 3 тисячі/рік. Бюджет програми — 7 млрд грн. Розрахована на приватних підприємців, аграрні компанії, фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менш як 25 р. Кошти можна буде витратити на будівництво, закупівлю технічного обладнання, посівного матеріалу та добрив. Введено принцип співфінансування: для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — підприємець.

4.

«Робота: НОВИЙ РІВЕНЬ»

Спрямований на створення та розвиток переробних підприємств, зокрема у галузях деревообробки, меблевого виробництва, металообробки, агропереробки, виробництва будматеріалів. Держава надасть до 8 млн грн допомоги. Головні вимоги: створення не менш як 25 нових робочих місць і сплата податків.

5.

«Робота: СТАРТАП»

Пропонує від 750 тисяч до 3,5 млн грн для стартапів в ІТ-секторі. Головні вимоги: створення 5 робочих місць, акцент на розробленні нових технологій та рішень.

6.

«Робота: СТАРТ В ІТ»

Передбачені стипендії до 30 тисяч грн на навчання і здобуття навичок молодшого розробника, дата-аналітика чи графічного дизайнера лише на оплату школи чи курсів, які визначить Мініцифри. Загалом держава надасть змогу розпочати кар’єру в ІТ для 60 тисяч українців. Загальний бюджет програми — 1,8 млрд грн. Ця програма не для студентів і не для ІТ-фахівців. Вона для людей, які роботу втратили чи перебувають у простої та хочуть опанувати нові навички для нової кар’єри.

 

Юридична і бухгалтерська підтримка бізнесу. Працюємо разом для перемоги.

Учасником програми може стати будь-який українець (фізична особа) або юридична особа. Для отримання гранту треба подати заявку через портал «Дія» чи відділення Ощадбанку, додавши до заявки бізнес-план нового або наявного бізнесу, чи, наприклад, план закладання саду чи проєкту будівництва теплиці тощо. Підписати заявку треба за допомогою КЕП.

Протягом 10-15 робочих днів експерти Ощадбанку та ДЦЗ здійснюють аналіз поданого проєкту у відповідності критеріям запропонованої програми. У разі позитивного результату розгляду заявки перераховують грант на окремий банківський рахунок, оскільки готівкою здійснити таку процедуру неможливо. Надані кошти можна буде витратити на купівлю обладнання, сировину, матеріали, інструменти, оренду приміщення тощо. Проте, банк буде здійснювати контроль і моніторинг витрати грантових коштів і відповідність проведених платежів затвердженому бізнес-плану. Також у разі створення одного або двох робочих місць на період більше 3 років та сплати податків за цей період грант не повертається.

Отже, допомога для бізнесу від державних інституцій є досить важливою, оскільки з огляду на поточну ситуацію, підприємці не можуть повноцінно відновити роботу через відсутність достатньої кількості фінансів. Окрім того, грантова програма спрямована і на утворення нових компаній та приватних підприємців, які до цього не займалися господарюванням або працювали зовсім в інших галузях. Важливо пам’ятати, що дана ініціатива відобразиться позитивно не тільки на бізнес-сегменті, а ще й зумовить утворення нових робочих місць, що дозволить працевлаштувати  більшу кількість громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь