A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

ПРОТИДІЯ НАСИЛЬСТВУ В СІМ'ЯХ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 25.10.2021 14:45
Кількість переглядів: 383

Ситуація, коли насильство в сім’ях стало майже буденним явищем, завдає суспільству великої соціальної та моральної шкоди. Виховання дітей в умовах насильства призводить не лише до втрати найдорожчого для людини життя та здоров’я, а також програмує нове покоління на здійснення насильства, утвердження аморальних стандартів поведінки в сім’ї, колективі, у суспільстві в цілому. А тому одним з основних завдань органів держави, громадських організацій є протидія насильству в сім’ї, роз’яснення населенню про можливі наслідки вчинення насильницьких дій  та попередження їх вчинення  в майбутньому.

За визначенням Закону України  «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, а також погрози вчинення таких діянь.

На рівні держави робиться чимало глобальних кроків для подолання цього явища. Імпульсом стало ухвалення торік Указу Президента України про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. Одним із інструментів його реалізації є урядова державна соціальна програма.

Втіленням зобов’язань, які взяла на себе Україна став запуск торік урядової гарячої лінії з протидії домашньому насильству – 1547.

Також, функціонують:

1).  Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації -  0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 123 (з мобільного);

2).  Національна гаряча лінія для дітей та молоді  - 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 111 (з мобільного).

Звернувшись на цю лінію, діти та молодь можуть анонімно отримати підтримку і поради щодо проблем в особистих стосунках, булінгу, непорозумінь з батьками, насильства чи жорсткого поводження.

Крім того,  дорослі можуть проконсультуватися з психологами, юристами та соціальними працівниками щодо випадків порушення прав дитини. Наразі лінія працює у будні з 12:00 до 20:00.

У випадках, коли  є підозра у тому, що по відношенню до дитини вчинено жорстоке поводження або є реальна загроза його вчинення (вдома з боку батьків, піклувальників, з боку однолітків, працівників навчального закладу або інших осіб) також можливі наступні варіанти дій:

1). Ви можете повідомити про це в усній чи письмовій формі адміністрацію навчального закладу;

2). Ви можете самостійно письмово повідомити про це територіальний підрозділ Служби у справах дітей за місцем проживання дитини;

3).  Ви можете самостійно повідомити про виявлений факт жорстокого поводження до органів поліції та до органів прокуратури.

У поточному році Шепетівською окружною прокуратурою з місцем дислокації у м.Славута спрямовано до суду  2 обвинувальні акти щодо  2 місцевих жителів, які  вчиняли  насильницькі дії  щодо своїх неповнолітніх дітей.

За результатом розгляду 1 кримінального провадження, вироком Славутського міськайонного суду кривдника засуджено до покарання у виді 2 років 10 днів обмеження волі.

Також, на розгляді Славутського міськрайонного суду перебуває одне  кримінальне провадження вказаної категорії, у якому прокурори окружної прокуратури підтримують  публічне обвинувачення.

Шепетівська окружна прокуратура контролює розслідування кожного злочину стосовно дітей, оскільки безпека неповнолітніх і справедливість щодо них  – особлива зона відповідальності.

 

 

Прокурор

Шепетівської окружної прокуратури                                        Ю. Левосюк


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь